Bebek Beslenmesi Bebeğiniz için en iyi yemek

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

mahinur

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Şubat 2007
38
0
39
Bebeklerin, bütçe elverdiği ölçüde iyi beslenmesi gerektiğini tüm anne ve babalar bilir. Aburcubur tarzı yemeklere veya şekerlemelere alışkın olan bebekler her yemeğin yanında ketçap ve patates kızartması da isteyecektir. Bilimsel araştırmaların sonucuna göre önüne seçebilecekleri çeşitli besinleri içeren menü sunulduğunda bebeklerin daha iyi beslendiği gözlenmiştir. Böylece bebekler farklı lezzetteki yiyecekleri de tatmış olurlar.

Bebeğiniz farklı lezzetteki gıdalara alışmaya başladığı zaman onun beslenme menüsünü farklı gıdalardan seçebilirsiniz.Kompleks karbonhidratların tüketimi bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için çok gereklidir.Şekersiz mısır gevreği,makarna, pirinç patates ve diğer sebze gibi ürünler bu kompleks karbonhidrat dediğimiz maddeleri içerir. Beyaz balık eti, yağsız et ve bezelye gibi ürünler protein içeriklidir.Bebeğiniz altı aylık olduğu zaman vitamin ihtiyacını taze sebze ve meyvalardan, yumurta ve peynirden sağlayabilir. Bebeğiniz ihtiyacı olduğu az miktardaki yağı süt gibi diğer besinleri yerken de alabilir.

Verebileceğiniz yemekler

Bebeğinize farklı lezzetteki yiyecekleri vererek yiyeceklerinin çeşitlerini arttırarak da bebeğinizin dengeli beslenmesini sağlayabilirsiniz. Örnek olarak aşağıda sıraladığımız besinleri bebeğinizin öğünlerine katabilirsiniz.

Meyva ve sebze: Parazitlerin bulaşma olasılığından korunmak için bu meyva ve sebzeleri sürekli akan soğuk suda yıkayınız. Patates, havuç,elma ve şeftali gibi yiyecekleri soyunuz. Meyva ve sebzeler bebeğinizin vücudunda demir tutma yeteneğini arttıracağı için C vitamini vermeye gayret edin.

Süt: Bebeğinize tam yağlı inek sütünü vermek için onun 1 yaşında olmasını bekleyin. Bu sütü doğrudan vermek yerine patates püresine karıştırarak da verebilirsiniz. 1 yaşından itibaren sütü doğrudan içecek olarak verebilirsiniz.

Et ve balık: Her gün en az bir öğün yağsız et veya kılçıksız balık eti vermeye özen gösterin.

Az lifli bir besin olarak peynir ya da tofu: Bolca protein içerdiği için öğünlerde kullanılmalıdır. Bebeğinize vejeteryan diyeti uyguluyorsanız bunu tercih edebilirsiniz.

Öğünleri eğlenceli hale getirin

Eğer çocuğunuz yemekleri yerlere saçmaya başladıysa yemek yemekten sıkılmış demektir. Bu durum sizin canınızı sıkabilir ancak bebeğinizin yalnızca aç olduğunda yemek yiyeceğini asla unutmayın. Bebeğiniz bu dönemde daha çok önüne konan yiyeceklerin şekilleriyle ilgilenecektir. Büyüyen bebeğinizin ilgisini çekecek şekilde yiyecekler hazırlayarak onu özendirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz yemek yemeyi bir oyun olarak algılamaya başlayacaktır.

Gıda hijyeni

Gıdaların hazırlanması, bakteriyel enfeksiyon yaratabileceği endişesiyle hijyenik koşullarda olmalıdır. Aşağıda belirtilen hususlar bu konuda size yardımcı olacaktır:
Yiyeceklere veya çiğ ete dokunmadan önce ellerinizin çok iyi yıkanması gereklidir.

Buzdolabında balık etini en soğuk yerde saklayın ve çiğ eti diğerlerinden ayrı bir yere yerleştirin.

Biberonun emzik kısmını sıkça yıkayıp temizleyin.

Eğer yiyecek israfı olmasını ve yiyeceklerin artmasını istemiyorsanız yiyecekleri küçük porsiyonlarda tutup küçük ve ayrı kavanozlara koyup bunları dondurucuya koyun.

Bakterilerin ölmesini istiyorsanız bebeğinizin daha önceden pişmiş mamasını en az beş dakika kadar kaynatın.

Eğer mikrodalga kullanıyorsanız aletin kullanım talimatlarına uyun ve yemeğin tam olarak ısındığına emin olmak için yemeği sık sık karıştırın.
Parmakla yenilebilecekler

Bebeğiniz altı aylık olduktan sonra yavaş yavaş yemeğini kendi parmaklarını kullanarak yemeye başlayabilir.Ona çok ufak şeyler vermeyin ve onu yerken yalnız bırakmayın:



Muz ve şeftali gibi yiyecekleri ya da herhangi bir taze meyvanın kabuklarını soyun ve sapını çıkarın.

Parçaların çok küçük olmamasına dikkat ederek havuç gibi bebeğinizin kolayca tutabileceği yiyecekleri verebilirsiniz.

Kuru ve şekersiz mısır gevreği - Ekmek veya peksimet (kepeksiz), tost bisküvileri, veya pirinç kekleri.

Pişmiş taneli makarna


Besin planı


Şekerlerden olabildiğince uzak durun
Düşük oranda lif içeren besinler vejetaryenler için protein ihtiyacını karşılar
Taze meyva ve sebze verin
Karbonhidratlardan ekmek, pirinç, makarna, sütlü lapa, rosto patates


Kahvaltı Pirinç keki, Haşlanmış Yumurta, Süt Ezilmiş muz, Tost bisküvisi, Süt Peynir veya Yoğurt, tost, süt


Öğle Yemeği Sebze/Tavuk Güveç, Haşlama Elma, Sulandırılmış Meyva suyu Patates ve peynir püresi, Armut dilimleri, Sulandırılmış meyva suyu Haşlama mercimek ve karışık sebze, Muz ve Yoğurt, Sulandırılmış Meyva suyu
Çay Tost bisküvileri, Soyulmuş şeftali, Süt Pirinç keki, Soyulmuş elma, Süt Çekirdeksiz meyve, üzüm, süt
Akşam Yemeği Karnıbahar, peynir, İrmik ve Meyve püresi, Sulandırılmış meyve suyu Makarna ve sos, yoğurt ve meyve püresi, meyve suyu Tuna balığı, Patates püresi, Sakızkabağı, Pirinç pudingi, sulandırılmış meyve suyu



Kaçınmanız gereken besinler
Aşağıdaki tedbirleri alarak ve fazla endişelenmeden bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Bebeğinizin sindiremeyebileceği endişesiyle altı aylık olana kadar buğday unu ve nişasta vermeyin. Bebeğinizin dişlerinin çürümesi olasılığına karşı şeker ve böbreklerini zorlayabileceği olasılğına karşı tuz vermeyiniz.
Bebeğinize haşlanmış yumurta yedirmek için en az bir yaşına gelmesini bekleyin.
Yüksek orandaki lifli yiyecekler bebeğinizin sindirmesini zorlayabileceğinden bebeğinize vereceğiniz yiyecek seçenekleri arasına koymayın.
Pastörize olmayan peynirleri bebeğiniz en az iki yaşına gelmeden vermeyin.
 
X