Bisiklete Binen Çocuğunuzu Kontrol Altında Tutun

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Bisiklete Binen Çocuğunuzu Kontrol Altında Tutun


Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte, bütün bir kış kapalı mekanlarda vakit geçirmek zorunda kalan çocuklar, adeta özgürlüklerine yeniden kavuşacak. Tabii çocukların en büyük eğlencelerinden biri olan bisikletleri de, parklarda ve yollarda onlara eşlik edecek. İşte bu noktada, ebeveynlere yine önemli bir görev düşüyor; bu da bisiklete binen çocuklarını sürekli kontrol altında tutmak.
İstatistiklere göre, bisikletle meydana gelen ölümlerin yüzde 85'inin nedeni kafa travmaları. Bisiklet kazalarının büyük çoğunluğu, evin yakın çevresinde ve mahalle hudutları içinde meydana geliyor. Yan yollardan veya mahalle aralarından ana caddeye çıkışlar, 10 yaş altındaki bisikletli çocuk ölümlerinin yarısından fazlasının temelini oluşturuyor. 10-19 yaşları arasında meydana gelen ölümlerin yüzde 58'inin nedenleri arasında ise motorlu araç yollarına dönüşler ve girişler yer alıyor. Bu nedenle ebeveynler, bisiklete binen çocuklarını sürekli kontrol altında tutmalı. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?

BİSİKLETİN ÇOCUĞUNUZA UYGUN OLDUĞUNDAN EMİN OLUN
Öncelikle, bisikletin çocuğunuza uygun olduğundan emin olun. Çocuğunuza aldığınız bisikletin kullanıma hazır olduğunu gösteren ''test edilmiştir'' etiketinin varlığını kontrol edin. Çocuğa göre çok küçük veya büyük bisiklet güvenlik açısından riskli. Bu nedenle bisiklet boyunu kontrol edin. Çocuğunuzu bisiklete bindirin ve her 2 ayak parmağının iki yandan da yere dokunduğundan emin olun. Bisiklette zil bulunmasının yaya kazalarını önleyeceğini de unutmayın. 9 yaş altı çocuklar mutlaka bir yetişkin nezaretinde bisiklete binmelidir. Çünkü bu yaş grubundaki çocukların çoğu, gözetim altında olmadan güvenli bir şekilde bisiklete binecek beceride değildir. Çocuğunuzu yalnız başına bisiklet kullanmaya bırakmadan önce, güvenli bisiklet sürüşü için gerekli yol kurallarını öğrendiğinden emin olun. Çocuğunuza trafik işaretinin ne anlama geldiğini öğretin ve ona kurallara uymasını öğütleyin. Çocuklar hiçbir zaman arkalarına bakmadan bisikletle dönüş yapmamalı. Çocuğunuza, dönme sinyali vermeden ve dönmeye başlamadan önce omuzlarının üzerinden geriyi kontrol etmeyi öğretin. Eğer trafik yoğunsa, çocuğunuz dönüşe başlamadan önce yolun kenarında durup uygun bir boşluğu beklemeli.

ÇOCUĞUNUZA ARAÇ YOLLARININ TEHLİKESİNİ ÖĞRETİN
Çocuklar kalabalık caddelerde ve gece bisiklete binmekten kaçınmalı. Çocuğunuz yine de gece bisiklete biniyorsa, bisiklette far olmalı ve ayrıca yanında bir el feneri bulunmalı. Çocuğunuza araç yollarının tehlikesini öğretin. Çocuğunuz, araç yollarının güvenlik riski oluşturan tehlikeli kavşaklardan oluştuğunu bilmeli. Yola girmeden önce durmalı ve sola, öne, sağa, tekrar sola bakarak etrafı gözetlemeli. Genç bisikletçiler için yürüyüş yolu belki de en uygun yer olacaktır. Çocuğunuzun yürüyüş yolunda bisiklet kullanacağından ve araç yoluna çıkmayacağından emin olun. Çocuğunuzun yolu geçmesinin ne zaman emniyetli olacağını anlamasına yardımcı olun. Ona, caddeyi, yaya yolunu ve tren raylarını geçerken bisikletle yürümesini öğretin. Çocuğunuza kask giydirin. Bisikletli ölümlerin dörtte üçünün kafa travmaları sebebiyle meydana geldiğini unutmayın. Bu nedenle, güvenlik açısından standartlara uygun bisiklet kaskı giymesi çok önemli. Çene kayışı ve pedi ayarlandığında kask ileri geri oynamamalı ve çıkmamalı. Kafaya düzgün şekilde ve yatay olarak oturmalı, kaş üstünde 2 parmak mesafe kalacak şekilde aşağıya doğru kafayı sarmalı. Çene kayışı acıtmayacak kadar sıkı, ön ve arka kayışlar ise sıkıcı ayarlandığında kulak altında birleşecek şekilde olmalı. Kask, işlevini bir defa yerine getirir.

KASK KULLANARAK ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK OLUN
Eğer kaskınız çarpmaya maruz kalır ve iç gömleği yani fileleri şoku üzerine almak durumunda kalırsa, yeni bir kask satın alın. Hasar görünür olmasa da, kaskın şok emme kapasitesi yok olmuş olabilir. Eğer çocuğunuz 5 yaş altında ise, kaskın özellikle bu yaş grubu için dizayn edildiğinden emin olun. Kaskı kısa aralıklarla kontrol ederek iyi durumda olduğunu tespit edin. En önemlisi, kask kullanarak çocuğunuza örnek olun. Bisiklet malzemelerini kontrol edin. Çocuğunuzun bisikletinin ışık, reflektör, zil gibi güvenlik malzemeleri ile donatıldığından emin olun. Bisiklette çocuk puseti kullanırken öncelikle çocuğunuz tarafından açılamayacak özellikte emniyet kemerli, sağlam, dayanıklı bir koltuk seçin. Çocuğunuzun ayaklarının korumasının yeterli olduğundan da emin olun. Çocuğunuzun sallanmasını engellemek için yüksek arkalıklı ve yan korumalı bir puseti tercih edin. Pusetin sallanmaya dayanıklı olması için, bisikletin ana yapısına sıkıca ve emniyetlice monte edilmesi gerekli. Unutmayın, bisikletin arka selesine oturamayacak kadar küçük olan çocuklar, hiçbir zaman bisikletle taşınmamalıdır. Ancak boynu yalnızca küçük bir kaskı taşıyabilecek kadar kuvvetli olan çocuklar, yani genellikle 1 yaşında olanlar bisikletin arka selesine oturtularak taşınabilir.
İHA
 
X