Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Dikkat! Kış Geliyor Grip Kapıda

pamelya

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2012
114
6
GRİP
Grip influenza virüsünun neden olduğu, bulaşıcı, ateşle seyreden, özellikle kış aylarında salgınlara yol açan bir solunum yolu hastalığıdır.
İnfluenza virüsleri A, B ve C olmak üzere üç tiptir. Özellikle A tipi grip virüsü dünya çapında salgınlar yapabilirken, B tipi grip virüsü de daha kısıtlı, bölgesel salgınlar yapar. Grip virüsü genetik yapısında oluşturduğu küçük veya büyük değişikliklerle kendini değiştirir ve bu sayede insanların bağışıklık sistemi tarafından tanınamayarak tekrar tekrar hastalık yapabilir. Grip virüsünün genetik yapısında meydana gelen küçük değişiklikler sonucu hemen her yıl bölgesel grip salgınları oluşur.
Grip geçirmekte olan bir kişi hastalığı, hastalığın belirtileri başlamadan bir-iki gün öncesinden başlayarak, hastalığın belirtileri başladıktan sonraki 4-5 gün boyunca bulaştırılabilmektedir. Grip birkaç gün sürebilecek ateş, kas ağrısı, boğazda yanma, öksürük, yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açar.
Grip tarihte dünya çapında salgınlar yapıp, milyonlarca insanın ölümüne yol açmış bir hastalıktır. Yalnızca 1918-1919 yıllarında grip salgınında Dünya'da 20 milyon insanın grip nedeniyle öldüğü bilinmektedir. Bu hastalık genellikle aşılanma ile önlenebilir.
GRİP AŞISI
Grip aşısı inaktive (ölü) bir aşıdır ve her yıl tek doz olarak kas içine uygulanması önerilmektedir.

Aşılama ne zaman ve ne dozda yapılmalıdır ?
• Aşılama, Eylül ayının başından itibaren kasım ayı ortasına kadar olan zaman diliminde yapılmalıdır.
• Grip (İnfluenza) aşısı, herhangi bir rutin aşı ile birlikte yapılabilir.
• Grip (İnfluenza) virüsünden korunma, genellikle sadece bir yıl sürer. Ertesi yıl koruyuculuk için aşının tekrarı gereklidir. Bunun nedeni grip virüsünün hemen her yıl genetik yapısını değiştirmesi ve farklı bir virüs olarak ortaya çıkması ve dolayısıyla grip aşılarının da aynı şekilde hemen her sene içeriğinin değişmesidir.
• 6 ay ile 8 yaş arasındaki çocuklar, eğer ilk defa grip aşısı oluyorlarsa, bir ay ara ile iki kez aşı yapılması önerilmektedir.
• 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklara yarım doz aşı uygulanmalıdır.

Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir.

Grip Aşısının Uygulanmasının Önerildiği Gruplar
Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:
• 65 yaşından büyük kişiler
• 6-23 aylık sağlıklı çocuklar
• Hamile kadınlar
• Şeker hastaları (diyabet)
• Astım hastaları
• Kronik akciğer hastaları (KOAH, Sarkoidoz vb.)
• Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
• Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (Kronik kan hastalığı -hemoglobinopati- olanlar, kanser, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar)
• Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar
İkincil risk grupları: Yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve
• 50-64 yaş arası kişiler
• Kronik tıbbi rahatsızlıkları bulunan huzur evi ve diğer kronik bakım kuruluşlarının tüm yaşlardaki sakinleri;
• Bir önceki yılda (şeker hastalığı dahil) kronik metabolik hastalıklar, böbrek yetersizliği, kan hastalıkları, veya (ilaçların veya (HIV) virusunun neden oldukları dahil bağışıklık sistemi baskılanması nedeniyle düzenli tıbbi takip veya hastaneye yatmayı gerektirmiş olan erişkinler ve çocuklar;
• Sağlık Personeli
• Yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar
• Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel
Kimlere grip aşısı yapılmamalıdır ?
• Daha önce grip aşısına karşı alerjik reaksiyon geliştiren kişilere,
• Yumurtaya karşı alerjisi olanlara,
• Grip aşısından sonraki altı hafta içinde, Guillain Barre sendromu (kaslarda kısmi veya tam geçici kuvvet kaybı) hikayesi olan kişilere aşı yapılmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Grip aşısının riskleri nelerdir ?
• Enjeksiyon yapılan bölgede, birkaç gün süren hafif ağrı olabilir.
• Aşıdan sonra kısa süreli ateş, yorgunluk veya kas ağrısı görülebilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
eniştem grip aşısı olmasına rağmen grip oldu grip aşısındada tutmama gibi bişey oluyomu acaba ?
 
canım bildiğim kadarıyla o aşının tutmamasından değil, farklı bir virüsle karşılaştığından dolayı hastalanmıştır. yani grip aşısı olduğunda ona verilen virüsün aynısı ile karşılaşacak ki bünye bağışıklığını önceden kazanmış olsun ve savaşabilsin, ancak gribi aşı olmayanlara göre daha kolay atlatabilir. :KK66:
 
Kışın çocuklarımızı hastalıklardan nasıl koruruz? Filozof Çocuk sitesindeki röportajdan alıntıdır. Röportaj Amerikan Hastanesi uzman doktoru Gülsemin Güloğlu ile yapılmış. ücretsizce herkes bu bilgilerden yararlanabilsin diye kaynak göstererek paylaşıyorum. isteyen orijinalini şu linkten okuyabilir, keyifli okumalar.


Çocuk gelişiminde oyunun önemini biliyor ve adeta çocuk için bir yaşam simülasyonu olduğundan bahsediyoruz. Peki, çocuğumuzun oyun serüvenini sağlıklı geçirmesi için neler yapmak gerekir?

Sevgili Filozof Çocuk Okurları, bu hafta blogumuzda, Türkiye’nin değerli çocuk doktorlarından Dr. Gülsemin Güloğlu’nu konuk ediyoruz. Sorunun cevabını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsemin Hanım’dan öğreneceğiz.

Ezgi: Çocuğumuzun diğer çocuklarla arkadaşlık etmesi, sosyalleşmesi için önemli. Ancak pek çok anne-baba, çocuğunun oyun grubunda hastalık kaptığından şikayetçi. Çocuğumuzun başka çocuklarla temasında dikkat etmemiz gereken bir husus var mı?

Gülsemin Güloğlu: Çocukların sağlıklı gelişimi ve sosyalleşmesi için ilkokul öncesi dönemde de oyun gruplarına, okul öncesi eğitim kurumlarına ihtiyaç var. Ancak bu ortamlarda da ilk yıl daha fazla olmak üzere sık enfeksiyon geçiriyorlar. Bunu tamamen önlemek imkansız. Ancak bazı önlemlerle sıklığı azaltmak mümkün. Öncelikle okul ortamının temizliğinden emin olunmalı. Hasta çocukların evde izlenmesi teşvik edilmeli. Çocuklara sık el yıkama gibi basit ama önemli hijyen kuralları öğretilmeli. Her yıl eylül-ekim aylarında grip aşısı uygulanmalı.



Ezgi: Kış geliyor ancak çocukları ev dışındaki oyunlardan mahrum bırakmak istemiyoruz. Açık hava etkinlikleri için anne-babalara tavsiyeleriniz neler?

Gülsemin Güloğlu: Uygun giydirerek çocukları kış aylarında da dışarı çıkarabiliriz. Bunun için ortam ısısına göre kolayca çıkarılıp giyilebilen bir iç hırka ve üzerine palto giydirmek yeterli. İç giyim için de teri tutmayan termal giysiler tercih edilebilir.



Ezgi: Çocuk odalarının ve oyuncakların hijyeni konusunda bize önereceğiniz ipuçları var mı?

Gülsemin Güloğlu: Çocuk odalarında özellikle toz tutmayan malzemeler kullanılmalı, en az haftada 1-2 kez halı süpürülmeli, mümkünse tüylü oyuncaklar açıkta bırakılmamalı ve oda sık havalandırılmalı. Oyuncak seçerken de kolay temizlenebilir olmasına dikkat edilmeli. Sert plastik oyuncakları sabunlu su ile, tüylü veya kumaş olanları çamaşır makinesinde yıkamak hijyen için yeterli.



Ezgi: Okulların açılmasıyla birlikte pek çok anne baba, çocuğunun hastalıklara karşı daha savunmasız olacağını düşünüyor. Çocukları, okul ortamında hastalıklardan korumak için nasıl önlemler alabiliriz?

Gülsemin Güloğlu: Grip aşıları 6 aydan büyük bütün çocuklara uygulanabilir. Özellikle oyun grubuna, kreşe ve okula giden çocuklara uygulanması önemli ölçüde koruyucu olacaktır. Bağışıklığı desteklemek için özellikle kış aylarında D vitamini ve C vitamini içeren multivitaminler faydalı olabilir. Bu arada dengeli ve sağlıklı beslenmeleri , mevsime uygun giyinmeleri sağlanmalı.



Ezgi: Okul dönemindeki çocuğumuzun sağlığına dikkat etmesi için onu nasıl bilinçlendirebiliriz? Buradan yazınızı okuyacak ilkokul öğrencilerine ne tavsiye edersiniz?

Gülsemin Güloğlu: Öksürme, hapşırma sırasında ağzını bir mendille veya koluyla kapatması, sık el yıkaması, mevsime uygun giyinmesi,sağlıklı beslenmesi teşvik edilmeli, okullarda enfeksiyon hastalıkları ve bulaşma yolları ile ilgili basit eğimler verilmelidir. Unutmayalım ki çocuklara bu konularda örnek olmak en etkili eğitim şeklidir.

Filozof Çocuk okurları adına, kıymetli vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür ederiz.



Gülsemin Güloğlu kimdir?

Dr.Gülsemin Güloğlu 1972 yılında Izmir’de doğdu. 1989 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nden, 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Pediatri eğitimini 2001 yılında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde tamamladı. 2001-2005 yılları arasında İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde Pediatri uzmanı olarak çalıştı. 2003 yılında New York Mount Sinai School of Medicine’de Neonatoloji ve Genel Pediatri bölümlerinde çalışmalarda bulunan Dr. Güloğlu 2005 yılından itibaren Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nde görev yapmaktadır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X