Tuvalet Eğitimi Tuvalet eğitimini nasıl verdiniz?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

gul1815

Üye
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2018
51
27
38
Kızlar slm kızım 2.5 yaşında tuvalet eğitime başlıcam bu aralar bana tecrübelerinizi yazarmısınız nasıl tuvalet eğitimi verdiniz
 
Benim oglumda 1 ay sonra 2.5 olacak bende havalarin ısınmasını bekliyorum arada annecigim çişini tuvalete yapmak ister misin diyorum hayır diyor.
Zorlu bir süreç beni bekliyor sanirim.
 
Benim oglumda 1 ay sonra 2.5 olacak bende havalarin ısınmasını bekliyorum arada annecigim çişini tuvalete yapmak ister misin diyorum hayır diyor.
Zorlu bir süreç beni bekliyor sanirim.
ben aralıkta başlamıştım ama hasta oldu kabızlık falan tekrar başa döndük
bahar ve yazın memlekette olacağım oralarda daha kolay olur diyorum
benim de tek tesellim bu
 
Ben lazımlıkla başlayacağım :) şirin bir lazımlık alacağım oyuncak gibi. Tuvaletini oraya yapmak zevkli hale gelmiş olacak. Bir süre devam ederiz, bu süre bebek bezini hayatımızdan çıkarmamızı kolaylaştırır. Ondan sonra normal wc :) sen artık büyüdün, bizim gibi buraya yapabilirsin şeklinde teşvik edicem. Belki birde normal wc üzülüyormuş gibi bir hikaye uydururm :KK70: ahahah
 
tuvalet eğitimine başlarken sevdiği bir oyuncağı da, peluş oyuncak olabilir, klozete oturtup sanki o da tuvaletini klozete yapıyormuş gibi oyun ile çocuğu alıştırmak çok işe yarayan bir yöntem. Ben de konu ile ilgi araştırırken şöyle bir yazıya denk geldim, okumanızı tavsiye ederim. :))

Tuvalet eğitiminin vaktinde ve uygun bir yaklaşımla verilmesi son derece önemlidir. Enuresis olarak bilinen alt ıslatma problemlerinde yanlış zamanlama ve uygun olmayan eğitim yaklaşımı da olumsuz etkenler arasında yer almaktadır.

Yanlış zamanlama ve gösterilen olumsuz tepkiler çocuğun ilerideki psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yaz ayları çocuklara tuvalet eğitimi vermek için en ideal mevsimlerden biridir. Hem çocuk daha ince giyinir hem de temizlik daha kolay yapılabilir. Havalar sıcak olduğu için de çocuğun üşümesi-üşütmesi söz konusu olmaz. Çocuğunuzun her türlü eğitiminde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Bunların en başında da zamanlama geliyor. Zamanlamayla beraber dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da gösterdiğiniz yaklaşımdır. Tuvalet eğitimi verirken gerek sözlerinize gerekse davranışlarınıza özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, tuvalet eğitimini geciktireceğiniz gibi, çocuğunuzda bazı psikolojik problemlerin oluşmasına da neden olabilirsiniz. Her çocuğun bu yeni duruma geçerken vereceği tepkiler farklı olabilir. Bu nedenle son derece sakin ve aceleci olmayan bir yaklaşım gerekir. Göstereceğiniz sabır ve hoşgörü çocuğunuzun ruhsal sağlığını etkilemeden sağlam bir tuvalet eğitimi vermenizi sağlayacaktır.

Tuvalet eğitiminin yaşı

Tuvalet eğitimi belirli bir fiziksel ve ruhsal olgunluk gerektirir. Çocuğun bezden kurtulabilmesi için öncelikle tuvaletini tutabilecek kas (mesane) kontrolüne sahip olması, daha sonra da tuvaletini altına yapma yerine tuvalete yapmanın anlamını fark edebilecek psikolojik olgunluğa erişmesi gerekir.

Fiziksel olgunluk, hem iç kasların kontrol edilmesi yeteneğini hem de merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasını gerektirir. Bu da genellikle 2 yaşından önce gerçekleşemez.

Psikolojik olgunlaşma tuvalet eğitiminde en az fiziksel olgunluk kadar önemlidir. Çocuğun bedenini tam olarak tanıması, benlik algısını geliştirmesi, çevre ile etkileşimini tam olarak fark etmesi 2-3 yaş civarında gerçekleşir. Büyüme, anneden bağımsızlaşma, dış dünya ile daha fazla iletişim içinde olma, kendi kendine ihtiyaçlarını karşılama, gelişme ve bir yetenek kazanmış olma arzusu bu dönemde belirginleşir. Bu nedenle bu dönemde verilecek tuvalet eğitimine çocuk daha istekli olacaktır.

Tuvalet eğitimine başlama

Bebeklik döneminden itibaren bebeğin altı kirlendiğinde, onu kirli bekletmemek, hızlı bir şekilde altını temizlemek, tuvalet eğitiminin en önemli ilk adımıdır. Çünkü altının temiz kalmasına alışan çocukların bezden kurtulmaya daha hevesli olduklarını görüyoruz.

*Bezi çıkarma planlarına başlamadan önce çocuğun bu eğitime hazır olduğundan emin olmalısınız. Çocuğunuz, sözel olarak ya da davranışlarıyla tuvaletinin geldiğini belli edebiliyorsa, altının ıslak olmasından rahatsız olduğunu ifade ediyorsa, 2-3 saat gibi bir süre altını ıslatmamayı, 2-3 saatlik uykusundan kuru uyanabilmeyi başarıyorsa, altı ıslandığında ya da kirlendiğinde utanıyor ve bunu belli ediyorsa büyük bir olasılıkla tuvalet eğitimi almaya hazır demektir.

Bu aşamada ailedeki diğer kişilerin tuvaleti kullandığını çocuğa göstermek, tuvaletin fonksiyonunu anlatabilmek önemlidir. Başından beri çiş-kaka-bez ilişkisini bilen çocuğun başlangıçta bu bağlantıyı kurması zor olabilir. Bunun için de bir süreye ihtiyaç duyar.

Henüz bezin çıkarılmadığı, ama çıkarılmaya karar verildiği aşamada bez çıkarma eyleminin tuvalette yapılması işe yarayabilir. Örneğin kakasının geldiğini belli ettiğinde, bezi poposundayken bezle birlikte klozete oturtmak ve altını, klozetin musluğuyla temizlemek iyi bir başlangıç olabilir. Aynı şekilde çişi geldiğinde de bunu bezi bağlıyken klozet üstünde yaptırmak geçiş süreci için işe yarayabilir. Bu aşamada sonraki rahatlık için oturaklar yerine ek aparatlarla klozetlerin kullanılması çocuğun her ortamda rahat edebilmesi için önemlidir. Böylece aparatı götürebildiğiniz her yerde çocuğunuz rahatça tuvaletleri kullanabilir hale gelecektir. Oturağa alışan çocuklar ise bazen klozete geçiş yapmakta da zorlanabilirler. Bu da ikinci kez tuvalet eğitimi gibi bir zorluk yaratabilir.

Tuvalet eğitimi erken verilirse

Özellikle 2 yaşından önce verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi bazı sakıncalar doğurabilir.

*Yeterince hazır olmayan bir çocuğa bu eğitimin verilmeye çalışılması, anne-baba için zaman ve enerji kaybına, çocuğun da başarısızlık ve yetersizlik duygusu yaşamasına neden olur.

*Erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi, çocuğun kendi bağırsak hareketlerini gizlemeyi öğrenmesine ve bu nedenle de kabızlık problemine neden olabilir.

*Anne-baba, henüz hazır olmayan çocuğuna bu eğitimi vermeye çalışıp başarısızlık yaşadığında, çocuğa kızgınlık duyabilir. Bu da çocukla iletişimlerinin bozulmasıyla şiddete yönelme gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.

*Çok erken dönemde tuvalet kontrolüne zorlanan çocukların, ileriki dönemlerinde yaşadıkları tuvalet kaygılarının alt ıslatma şeklinde görülebileceği biliniyor. Zorlayıcı yaklaşım her tür eğitimde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de istenmeyen ve çözümü zor psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Onemli olan cocugun hazir oldugunu biek ve buna dair sinyaller vermesi. Bir kitap okuyorum bu konuyla alakali ama daha cok basindayim. Simdilik soyleyebileceklerim bu sinyaller konusunda
1 bezden rahatsiz oluyor mu ara ara cikarip atiyor mu
2 tuvalete gidelim diye teklif ettiginizds tepkisi ne
3 sabah bezini actiginiz zaman kuru oluyor mu
4 ustunu kendisi giyip çıkarabiliyor mu
 
Ben 3 gundur alistirmaya calisiyorum oglum 26 aylik henuz bi asama kaydedemedim insallah cok zorlamaz sizinkiler zor bir surec kendi psikolojinizide hazirlayin
 
Merhaba ... kızım 2 buçuk yaşında ... 2 haftadır bezden kurtuldu... lazımlıkla başladık...1 ay önce bir denemiştim lazımlığa yapsın diye ama istekli olmadığı için zorlamadım vazgeçtim...2 hafta tekrar denedim... ‘kızım artık sen büyüdün, artık meme bile emmiyorsun, bezini çıkaralım sen bu lazımlığa çişini yapmaya ne dersin dedim’ ve bana ‘tamam’ dedi... ilk gün 2 defa kaçırdı altına ..5-6 defa da lazımlığa yaptı...kaçırdığında kendisi rahatsız oldu zaten...kesinlikle onu sıkıntıya sokacak bir harekette bulunmadım...çünkü ters tepebilir... 2.gün 1 kere kaçırdı.. 3. Günden itibaren tamamıyla öğrendi... biraz sabır lazım...3-4 gün gözetim altında tutmak lazım çocuğu... ve asla kızmamalısınız...
 
Ben 3 gundur alistirmaya calisiyorum oglum 26 aylik henuz bi asama kaydedemedim insallah cok zorlamaz sizinkiler zor bir surec kendi psikolojinizide hazirlayin

Benim kızım da 26.ayında, bugün 3.gün, çok zorlanıyorum dün 2 saat tutuyordu hatta en son iki kere söyledi çişim geldi diye ama bugün sürekli altına yapıyor, sabahtan beri kaç kere değiştirdim bilmiyorum.

Siz de durum nedir acaba, bir ilerleme kaydedebildiniz mi
 
Benim kızım da 26.ayında, bugün 3.gün, çok zorlanıyorum dün 2 saat tutuyordu hatta en son iki kere söyledi çişim geldi diye ama bugün sürekli altına yapıyor, sabahtan beri kaç kere değiştirdim bilmiyorum.

Siz de durum nedir acaba, bir ilerleme kaydedebildiniz mi
Siz yine 3 gunde iyi asama kaydetmissiniz benim 9.gunum hala soylemiyo sadece ben goturursem yapiyo hele bugun disari gittik cok kotu bi gun gecirdik
 
Siz yine 3 gunde iyi asama kaydetmissiniz benim 9.gunum hala soylemiyo sadece ben goturursem yapiyo hele bugun disari gittik cok kotu bi gun gecirdik

Dün söyledi ama bugün hep yaptıktan sonra söyledi ve neredeyse 15 20 dk da bir yaptı, bizim için de çok zor bir gündü
 
37 aylik benimki bile isteye inadina bez takdiriyor
30 aylikken birakdik bezi,iki ay sonra birden altina yapmaya basladi
hatam kizdim yaptigimda bir deil iki deil surekli yapiyordu tamamen ogrenmisken bu hale geldik
sonunda wc ye bile sokamadim pes ettim bende tekrar bez bagladim
bekliyorum ne zaman gonlu olacak diye

simdilik kakasini gizli yapiyor ama ben degostirmesem o kakayla saatlerce durur rahatsiz olmuyor
yani hiç bulasmayin kucukler,kendi gelsin al bezi istemiyorum desin :)
 
Cnm ben iki çocuğumda 1yaşından sonra 2 yaşına girmeden tuvaletini öğrendiler size en büyük tavsiyem gündüz altına bıraktınız çocuğun gece şakın altına bağlamayın eğer gece bez bağlarsanız daha çok zorlanırsınız bilginize
 
37 aylik benimki bile isteye inadina bez takdiriyor
30 aylikken birakdik bezi,iki ay sonra birden altina yapmaya basladi
hatam kizdim yaptigimda bir deil iki deil surekli yapiyordu tamamen ogrenmisken bu hale geldik
sonunda wc ye bile sokamadim pes ettim bende tekrar bez bagladim
bekliyorum ne zaman gonlu olacak diye

simdilik kakasini gizli yapiyor ama ben degostirmesem o kakayla saatlerce durur rahatsiz olmuyor
yani hiç bulasmayin kucukler,kendi gelsin al bezi istemiyorum desin :)
Merhaba oğlum 33 aylık aynı sizin yazdığınız gibiyiz. Kakasından hiç rahatsız değil bıraksam saatlerce öyle durur. Ben tuvalate götürünce yapıyor ama onun dışında hep altına yapıyor. Bu ay lazimlik alıp bezi tamamen çıkarıcam bakalım başarırım inşallah. Sizin durumlar nasil
 
Kızlar slm kızım 2.5 yaşında tuvalet eğitime başlıcam bu aralar bana tecrübelerinizi yazarmısınız nasıl tuvalet eğitimi verdiniz
merhaba,2 yaş tuvalet eğitimi için geç kalınmış bir yaştır çünkü 2 yaştan itibaren bebekler anne babayı memnun etme evresini geçip inatlaşma evresine girerler.2 yaş sendromu da bununla birlikte size sıkıntı çıkarabilir.en uygun ay 9 aylıkken yavaş yavaş lazımlığa her sıvı gıda alımından 20dk sonra oturtmak ve böylece alışkanlığı edindirmeye başlamak gerekir.en geç ise 15 aylıkken başlanmamışsa başlamak gerekir.tuvalet eğitiminin en önemli püf noktası ise bebek tuvaletini yaptığında aferin demek ve gerekirse ödül sistemine gidilmesi yapmadığında ise hiç bir şekilde övülmemesi gerekir.yaşı gereği bebeğinizi farklı olarak bezinden artık rahatsız olacağı uzun aralıklarla değiştirin.kakasını yaptığında bekletin ve bezini eğer güzel bir külotla değiştirirsen asla rahatsız olmayacağını söyleyin her defasında da zorlamadan rankli seveceği külotlar alıp gösterin.klozet adaptörünü de sevimli renkli şekiller olanlarından seçin.sık sık tuvaletinizi yaparken ona da ne yaptığınızı tarif ederek gösterin("bak tuvaletimi yapıyorum,sen de artık yapabilirsin bizim gibi") peşinden koşturmayın,çok tepki vermeyin aksi takdirde sizi kullanma yoluna gidecektir.ama kurabiye yiyebilmek için tuvalete gidip tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz ama şuna dikkat edin tuvaletini yapmış olması gerekir yapmadan verirseniz her defasında sadece tuvalete oturmakla kalır.gün içinde ona külot giydirin tuvalet zamanlarını tahmin etmeye çalışın bazen sorun ona. eğer küloduna yaparsa sorumluluğu kendisinin üstlenmesini isteyin.onları çıkarıp banyoya atmalısın ve yıkanmalısın deyin siz de yardım edin ama çok da müdahale etmeyin.
 
Hepinize çok teşekkür ederim sölediklerinizin bir çoğunu denedim ama malesef tam anlamıyla başlayalı 1 hafta bile olmadı pes etmek yok
 
X